Els beneficis de practicar esgrima



Para versión en castellano clicar

Aquest article pretén ser un petit resum, d'aquelles qualitats que obtindrem o millorarem al practicar l'esport de l'esgrima, ja sigui a curt o llarg termini. El motiu prové del factor que en moltes ocasions m'han preguntat quins són els beneficis tant per adults com per els més joves de practicar un esport com el nostre i que els hi pot aportar. Esperem satisfer alguns dels vostres dubtes amb això.


L'esgrima i el desenvolupament de les qualitats físiques.


En primer lloc, la força, l'explosivitat i la tonificació muscular, i l'aparell muscular general i més específicament les cames milloraran amb l'esgrima, i especialment en la modalitat de sabre.

A l'anterior hi podem afegir les millores de la velocitat gestual i de desplaçament degut a la millora muscular general. També la velocitat de reacció, a causa a l'increment de rapidesa als estímuls nerviosos. Els reflexos, per el mateix motiu dels d'estímuls nerviosos, milloren i es sistematitzen.

Equilibri i coordinació general com també les reaccions motrius s'optimitzen gràcies a la variabilitat de situacions del combat al interactuar amb el rival. La coordinació fina es perfecciona per la necessitat d'accions precises, com també la coordinació peu-mà-ull per generar harmonia i eficiència en els moviments dels atacs i defenses.

Increment de la flexibilitat i elasticitat muscular de les extremitats, com també l'agilitat general gràcies a l'esgrima, ja que pràcticament totes les qualitats físiques i coordinatives hi són exercitades.


Capacitat i resistència anaeròbica. L'esgrima és un esport explosiu amb moltes pauses durant el combat després de cada  assalt, i després reiniciar amb moviments d'alta intensitat permetent una millora del treball d'alta activitat independent del consum d'oxigen. El treball de resistència aeròbica i de transport d'oxigen també hi té lloc en els moments de recuperació de cada assalt.

Per acabar la part física, dir que també millora el metabolisme, i es reforcen les articulacions òssies. Ajuda a evitar l'escoliosi.



L'esgrima ens ajuda a millorar les nostres condicions mentals i de caràcter


Desenvolupament de les capacitats cognitives. Millora la visió, la capacitat d'observació i la concentració.

Ens ajuda a millorar la intel·ligència: Capacitat de solució de problemes, de decisions complexes, de comprensió d'estratègies i també a tenir més pensament tàctic, més rapidesa i agilitat mental degut a la constant presa ràpida de decisions, i millora la nostra capacitat d'anàlisi i de valoracions de les situacions en general.

Permet millorar l'autocontrol i la canalització de l'agressivitat, augmenta la capacitat de superar tensions físiques i psicològiques, a tenir autocrítica. També ajuda a alleujar l'estrès i reduir frustració.

Altre elements del caràcter necessaris i que es desenvolupen són: l'Auto-confiança, iniciativa pròpia, la determinació, la tenacitat i l'auto-disciplina.




Social


En els assalts d'esgrima, les persones, en especial la gent jove, aprenen a canalitzar energies que, tant per excés o per defecte, no afloren de manera constructiva en la vida quotidiana, això ajuda a modelar un caràcter sòlid i sa. A més, una de les prioritats l'esgrima és fomentar el respecte per el rival i els companys com l'educació en general, i també a aprendre a assumir la derrota.

També l'esgrima és una activitat que permet regular la interacció amb altres persones, generant tot tipus de noves relacions socials que interactuen amb la pròpia pràctica de l'esgrima.





FONTS
“Curso esgrima” (Martine Faure)
“La Esgrima” V. A. Arkayev
“USFA” (United States Fencing Association)