London 2012 esgrima

Català


[Clicar versión en castellano]

Durant aquest agost, he posat alguna notícia relacionada amb els resultats d'esgrima (sabre) de les Olimpíades de Londres 2012, però bàsicament eren només resultats i poc més, amb una mica de temps he anat elaborant quest article una mica més detallat d'aquestes recents Olimpíades.



Competició Sabre masculí

Començant per els medallistes, s'ha endut l'Or l'esgrimista hongarès Aron Szilagyi, que literalment ha destrossat tots els que han passat per davant seu, només amb l'excepció del jove alemany Max Hartung en la resta d'assalts no li van fer més de 10 punts en cap combat.
Apithy (FRA) Vs Szilagyi (HUN)


El segon, Diego Occhiuzzi, a part d'endur-se la medalla de plata ha guanyat al seu mediàtic company Aldo Montano, que duia un curiós look on es podia veure al seu clatell el "God Save the Queen" dedicat a la corona britànica. Montano va adduir problemes a la cama degut a una lesió que va tenir en l'assalt final del campionat d'Itàlia i que no estava completament recuperat.




Limbach (GER)
Per el que fa al bronze, se l'ha endut el rus Nikolay Kovalev, després de guanyar a Rares Dumitrescu 15 a 10, deixant l'entrenador de la selecció russa, el francès Christian Bauer amb una oportunitat menys d'aconseguir l'or olímpic per el qual havia sigut contractat per la selecció russa.

Curiós els casos dels dos grans favorits per la final d'aquesta competició, en primer lloc, el favorit de Rússia que era l'Alexey Yakimenko, va perdre sorprenentment 15 a 14 contra el nord americà Daryl Homer. L'altre gran favorit, l'alemany Limbach (primer de rànking internacional) va caure contra Kovalev 15 a 12 a quarts de final.





La final:
Szilagyi (HUN)
El combat per la medalla d'or ha sigut molt espectacular, especialment per la part de l'hongarès Aron Szilagyi què ha pogut mostrar la seva increïble velocitat com també una gran tècnica de desplaçaments molt característica de l'esgrima d'Hongria.

Szilagyi ha controlat l'assalt jugant literalment amb el seu rival arribant al parcial amb 8 a 1 a favor de l'hongarès. En general, aquesta part s'ha resolt generalment al centre de pista, amb sortides prèviament planejades de l'hongarès a màxima velocitat sense deixar respirar ni un segon a l'Ochiuzzi, el desplaçament del centre cap als extrems de la pista ha sigut més per part d'Ochiuzzi per intentar arraconar Szilagyi que no al revés. També hi ha hagut accions remarcables com aquest contraatac, parades circulars de 5ª com aquesta, o aquest altre contraatac tancant després amb parada de 4ª.

Szilagyi (HUN)
A la segona part de l'assalt, l'italià ha pogut realitzar més punts a l'entrar en la dinàmica del seu rival, fent alguna parada calculada i sincronitzada amb la rapidesa de Szilagyi, però en general s'ha mantingut un to similar a la primera part. Com aquesta elegant parada de segona. En resum: Szilagyi s'ha servit molt de sortides hiper ràpides a l'inici dels assalts, o de sortides amb preparació de dues marxes aparentment relaxades per atreure l'atac de l'adversari passant a una posterior defensa amb distància deixant curt el rival o contraatacant-lo.










Occhiuzzi (ITA)
Classificació final:
Or: Aron Szilagyi (HUN)
Plata: Diego Occhiuzzi (ITA)
Bronze: Nikolay Kovalev (RUS)

Vídeo Final sabre masculí

Final per el bronze

Semi finals sabre masculí

Inici competició sabre masculí

Taula d'encontres sabre masculí



Competició Sabre Femení

La coreana Jiyeon Kim guanya l'or en aquesta final de Londres dels Jocs Olímpics, deixant la medalla de plata per la russa Sofya Velikaya i al seu entrenador Christian Bauer amb només una última oportunitat (equips masculí) per fer-se amb el preuat or olímpic. La medalla de bronze ha sigut aconseguida per la ucraïnesa Olga Kharlan.

El fet més sorprenent de la competició no ha sigut qui ha guanyat medalla, si no qui no l'ha guanyat. I és que la Mariel Zagunis, la claríssima favorita i representant de la selecció nord americana que fins hi tot va portar la bandera dels Estats Units a la cerimònia d'inauguració, ha caigut a quarts contra Kim, i després altra vegada a finals per bronze contra Kharlan, això ha representat un dur cop per al sector esgrimista nord americà que es veia segur amb un or femení.
Zagunis Vs Kharlan

La final femenina
Combat molt marcat per els contraatacs de l'esquerrana Jiyeon Kim al llarg de l'assalt, que van ser el principal mètode de la coreana per guanyar la medalla d'or. Per el que fa l'altra tiradora, Sofya Velikaya, tot i tenir forces moments bons, com algunes parades dels contraatacs de la seva adversària o aquest atac de mitja pista, en general no va ser un dels seus millors combats. Entre d'altres coses, per exemple, el fet de rebre molts tocats "mal parats" al intentar parar accions ofensives i sobtades de Kim al centre de pista. Arribant al parcial de 8 a 5 a favor de la coreana.
La segona part de l'assalt en certa manera és una continuació de la primera, intercanvi de tocats però mantenint-se Jiyeon Kim per sobre. Un tocat força espectacular, on la russa es defensa dues vegades consecutives i no respon a la primera (el primer atac és un intent d'acció sobre el ferro), després del segon atac la resposta no és prou eficaç i la coreana contraataca amb èxit. També, interessants han sigut 2 atacs sobre la preparació seguits executats de manera impecable per Velikaya sobre una mateixa situació idèntica. Sembla ser que aquesta estratègia no ha sabut (o no ha pogut) continuar-la per contrarrestar els punts de la coreana on potser li hauria servit per guanyar l'or, però això ja és especulació.


Classificació final


Or: Jiyeon Kim (KOR)
Plata: Sofya Velikaya (RUS)
Bronze: Olga Kharlan (UKR)

Vídeo Final Femenina

Final per el bronze femení

Inici competició femenina sabre

Taula d'encontres sabre femení





Competició Sabre Masculí, Equips
En primer lloc ha quedat Corea que portava un equip molt fort en termes de mitjana de tiradors. Seguit de Romania on Dumitrescu ha pogut satisfer el desig d'endur-se una medalla que havia perdut a l'individual, i en tercera posició els italians sense Montano que estava ressentit per la cama que han deixat fora Rússia en la prova per equips.

Aldo Montano (ITA)
Amb això no sabem quin serà el destí de Chritian Bauer i la seva relació amb una molt exigent Rússia per el que fa els resultats. Ja que el seu objectiu del francès era com a mínim una medalla d'or i no ho ha aconseguit com en anteriors Olimpíades. D'altra banda no es pot menystenir una medalla de plata i una de bronze que li poden salvar el prestigi internacional.


Classificació final:
Or: Corea
Plata: Romania
Bronze: Itàlia

Final Sabre masculí equips
Dumistrescu (ROM)



El cas Shin A Lam i el seu desenllaç:
S'ha fet ressò en diversos mitjans el cas de la competidora d'espasa Shin A Lam. El cas ha sigut un error arbitral tant tècnic com humà on el cronòmetre no avançava quan només quedava un segon de combat, i on s'hi afegeix a més que l'àrbitre va donar per bo una acció de la seva contrincant que va tenir una durada de més d'un segon quan teòricament quedava menys d'un segon de combat.

En aquesta situació l'entrenador de Corea va començar una llarga discussió amb el directori tècnic de la competició d'una hora aproximadament, durant aquest temps la Shin A Lam va continuar a la pista on tothom va poder veure les seves llàgrimes d'impotència en veure's en aquella situació.

(Cal aclarir, que molts mitjans en la seva desconeixença de l'esgrima van afirmar que ella es negava a abandonar la pista, però no és el cas, la normativa, la obligava a mantenir-se a la pista fins que no es decidís el veredicte final -durant una hora- que va ser desfavorable per la jove coreana donant finalment per bona l'acció de la seva adversària.)

Dies després, la FIE (Federació Internacional d'Esgrima) va donar la raó a la Shin A Lam, i en compensació per l'error comès per l'arbitratge i l'organització de la competició se li ha ofert una "medalla especial" per la seva esportivitat que ella ha rebutjat.


Enllaç de la notícia




Per el que fa les altres armes, l'espasa i el floret hi ha hagut aquests resultats finals en les diferents categories:

Espasa individual masculina:
Or: Ruven Limardo Gascón (VEN)
Plata: Bartosz Piasecki (NOR)
Bronze: Junsun Jung (KOR)

Espasa individual femenina:
Or: Yana Shemyakina (UKR)
Plata: Britta Heidemann (GER)
Bronze: Yujie Sun (CHN)

Espasa per equips femenina:
Xina
Corea
Estats Units

Floret individual masculí:
Or: Sheng Lei (CHN)
Plata: Alaaeldin Abouelkassem (EGY)
Bronze: Byungchul Choi (KOR)


Floret individual femení:
Or: Elisa Di Francisca (ITA)
Plata: Arianna Errigo (ITA)
Bronze: Valentina Vezzali (ITA)

Floret per equips masculí:
Itàlia
Japó
Alemanya

Floret per equips femení:
Itàlia
Rússia
Corea